KONTAKT

2. istarske brigade 13/1, Buzet
crveni.kriz.buzet@gmail.com
+385 52 662 445

Spašavanje na vodi

Republika Hrvatska obiluje prirodnim bogatstvom u obliku površinskih voda, uključujući Jadransko more i značajan broj kopnenih voda koji su dom za veliki udio ukupne populacije. Ove vodene površine aktivno se koriste u gospodarske, turističke i rekreativne svrhe.

S ciljem smanjenja nesreća povezanih s vodom, posebno broja utapanja, ključno je uspostaviti nacionalni sustav prevencije utapanja i sprječavanja nezgoda na vodi. Hrvatski Crveni križ postao je punopravni član Međunarodne federacije za spašavanje života na vodi (International Life Saving Federation – ILS) početkom 1996. godine. Nakon pridruživanja, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je organizaciju Službe spašavanja života na vodi u Republici Hrvatskoj.

Na temelju javnih ovlasti prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/2010), Hrvatski Crveni križ upravlja Službom spašavanja života na vodi, pridržavajući se međunarodno priznatih standarda. Služba provodi tečajeve za obuku spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja, održava evidenciju o njihovoj osposobljenosti te izvodi obnavljanje znanja i praktičnih vještina. Također, donosi pravila i standarde za spasilačke postaje te provodi procjenu rizika na kupalištima.

Pravilnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa donesen je na sjednici Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa održanoj 9. svibnja 2019. godine.

Zadaci službe spašavanja

Služba spašavanja života na vodi obavlja različite zadatke, uključujući:

Kroz dugogodišnji rad, Hrvatski Crveni križ je spasio 380 ljudskih života, izgradio mrežu spasilačkih postaja od Umaga do Dubrovnika, uključujući i kontinentalni dio Hrvatske, te doprinio podizanju ugleda Hrvatske kao sigurne destinacije za odmor.