KONTAKT

2. istarske brigade 13/1, Buzet
crveni.kriz.buzet@gmail.com
+385 52 662 445

Promicanje zdravlja

Prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/10), jedan od ciljeva rada jest doprinos unapređenju i zaštiti zdravlja građana, prevenciji bolesti te podizanju zdravstvene i ekološke kulture. Različiti programi za zaštitu zdravlja ostvaruju se putem aktivnosti koje provodi 131 društvo Crvenog križa s angažmanom volontera i suradnika iz različitih sektora, poput liječnika, medicinskih sestara, nastavnika, kineziologa i drugih. Ti programi uključuju zdravstveno-odgojna predavanja, javne tribine, radionice za djecu i mlade, savjetovališta te klubove zdravlja. Cilj je informirati zainteresirane osobe o rješavanju specifičnih zdravstvenih problema i spriječiti štetne učinke na zdravlje. Hrvatski Crveni križ također ima važnu ulogu kao izvršitelj u Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obvezatnog zdravstvenog osiguranja (NN 126/06 i NN 156/08).

Masovne kronične nezarazne bolesti, poput bolesti srca, malignih oboljenja, šećerne bolesti, kroničnih dišnih bolesti, duševnih poremećaja te ozljeda i njihovih posljedica, predstavljaju glavni izazov u zdravstvenom sektoru. Unatoč tome, iznenadne pojave novih zaraznih bolesti i neočekivani zdravstveni izazovi i dalje mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za čovječanstvo.

Suvremene javnozdravstvene akcije sve više naglašavaju promicanje zdravlja umjesto fokusiranja na bolesti. Ove akcije teže poticanju razvoja osobnih vještina i društvenih mehanizama, koji će, odgajanjem pojedinca, osigurati dobro zdravlje i spriječiti razvoj bolesti. Naglasak se sve više stavlja na čimbenike koji određuju zdravlje, rizične čimbenike i negativne utjecaje na zdravlje, umjesto na same bolesti.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, promicanje zdravlja je proces osposobljavanja ljudi za kontrolu i unapređenje vlastitog zdravlja (Povelja o promicanju zdravlja, Ottawa, 1986.). Hrvatski Crveni križ nastoji prenijeti znanje o važnosti zdravlja i utjecati na promjenu štetnih ponašanja te loših navika koje mogu dovesti do razvoja bolesti. Time želi doprinijeti usvajanju ispravnih stavova o zdravom načinu života i važnosti očuvanja tjelesnog i duševnog zdravlja. Odgovornost za zdravlje dijelimo kao društvo i pojedinci, te je stoga važno neprestano ulagati u razvoj novih oblika zdravstvene zaštite i unapređenje zdravlja vlastite obitelji i zajednice.

U izvanrednim situacijama, Hrvatski Crveni križ posebno se ističe kao potpora javnom zdravstvu u suradnji s drugim partnerima, povezujući javnozdravstvene aktivnosti u nacionalni i međunarodni sustav zdravstvene politike. Prema Strategiji Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) do 2020., cilj je osigurati siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice te unaprijediti kapacitete za pripremu i odgovor na iznenadne izazove, s ciljem sprečavanja zdravstvenih posljedica uzrokovanih prirodnim ili ljudskim događanjima poput potresa, poplava, klimatskih promjena i oružanih sukoba.